Wednesday, June 15, 2011

BUNUH JERAWAT CARA AKU...

Alhamdulillah sekarang ni jerawat dekat muka aku dah semakin payah nak naik...Just nak kongsi dengan korang semua..Apa yg aku makan dan pakai sekarang utk menyelesaikan masalah muka aku ni.. punya lama aku berusaha utk masalah kulit muka aku ni, dari masa aku form 5 sampai aku berusia 28 tahun, dan dari semurah2 ubat sehingga ke mahal2 ubat aku try (new york skin solution..huh..menyosal aku)...Alhamdulillah bila nak masuk 29 tahun ni, masalah kulit muka aku dah bertambah baik

MySpace ..Jom ramai2 hapuskan JERAWAT..MySpace


So dekat sini aku nak sharela dengan korang2 semua...

1) Pertama sekali aku WAJIB menyelesaikan masalah resdung aku ni..untuk itu aku dah jumpa penawarnya..Razak Meladapahit..

Aku ambil sebiji setiap hari, makan lepas ambil makan malam. Alhamdulillah dengan mengamalkan sebiji sehari resdung aku dah berkurang ubat ni kalau ambil sebiji masalah lagi teruk atau takde effect, kene ambil 2 biji sehari (1 kali lepas ambil breakfast, 1 kali lagi lepas ambil dinner) dan minum air masak banyak2sebab nak cepatkan healing process..





2) Sekarang ni utk bersihkan muka, aku just pakai NANO WHITE punya jenama..

NANO WHITE POLISHING RENEWAL EXFOLIATOR
Aku akan guna bende alah ni bila lepas balik kerja utk buangkan kotoran2 degil dr muka aku ni sebelum aku gunakan cleanser

NANO WHITE MICROFOLIATING CLAY CLEANSER
untuk membersihkan pori2 dan muka aku yg berminyak ni dan membuang sisa2 yg kotoran yg tertinggal selepas penggunaan polishing renewal.

Tapi mostly aku just guna cleanser jer 2 kali sehari, polishing renewal tu aku guna bila balik dr opis or haritu aku pakai make-up dekat muka..itu jer..kiranya polishing ni pakai sekali sehari jerla...

3) Sebelum tidur dan selepas mandi pagi atau sebelum keluar rumah, aku akan sapukan refining cream Seri Aida dekat muka aku ni..cream ni sangatla pahit ye puan2..kalau tengah hem-hem dgn suami tu,nasibla suami terasa pahit...hahahhahaaaaa

Dulu aku pakai set seri aida, bila terasa muka aku dah ok, malas dah nak pakai2 bende alah ni, sebab pakai ni cerewet skit..hahaha..tapi memang berkesan utk aku aku just pakai refining cream dye je skrg ni..


Sepanjang aku pakai...Alhamdulillah payah gak si jerawat ni nak naik, kalau naik pun tak lama sekejap je dye singgah dekat muka aku ni, myb sebab pahit sangat kot cream ni..hehheee..padan muka ko wahai jerawat..



4) Sebelum aku bedakkan muka aku untuk keluar pergi bekerja,

aku akan sapu KAYLA ORI STEM CELL yg bertindak menjadi pelembab dan pelindung UV.
.bende alah ni, boleh dibuat foundation jugak lol, so muka tak nampak kusam




5) Selain sapukan kayla tu, aku bedakkanlah muka aku dengan Miyami compact powder (Cosway)..

wallaaaa...baru boleh keluar rumah dah complete...hehehee...






Ok...itu je yang aku nak kongsi dengan korang semua..haritu masa majlis dinner alumni ex-semesdian dekat PICC, one of my fren tegur...wah nana dah ok dah muka..heheheee...nway thanks kepada kawan yg menegur itu yer..hehehee.....harap2 my fren yg tegur tu baca entry ni...

MySpaceMySpace This one for u dear...heheheee


/bye /bye /bye


4 comments:

  1. nak tanye, microfoliating clay cleanser tu ok ke utk muka yang berjerawat? baru cuba pakai skrang tp rase takut2 sbb risau makin bertambah jerawat. huhu.. -jue-

    ReplyDelete
  2. Hai anonymous...so far sepanjang saya pakai alhamdulillah, memang payah jugakla si jerawat ni nak naik..then 1 lagi after u pakai ni, rase macam kulit muka bersih je..tapi 1 je yg kurangnyer, dye tersangat lambat untuk hilangkan bekas2 jerawat..bab2 tak bagi jerawat naik tu dah ok,memang jerawat payah nak naik,kalau naik pun hanya yang kecik2 je then mudah dicontrol..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum, macam mne nak pakai Polishing Renewal Exfoliator tu? Pakai tu dulu ke atau pencuci muke dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam Natashah, hehhe..baru perasan ada komen ni..sorry yer lambat sangat reply..sebab sekarang ni jarang dah buka blog ni..dah bersarang labah2 dah..hahaha..pasal Polishing Renewal Exfoliator tu saya pakai dulu untuk buangkan kotoran2 dekat muka ni, lepas tu baru saya cuci muka.. ala2 macam sentalkan dulula kotorang2 degil dekat muka tu..hehehe..

      Delete